Consilierii județeni au votat în unanimitate ca Dumitru Prunariu să primească titlul de cetățean de onoare al județului Timiș, transmite corespondentul MEDIAFAX.
O dată cu acest titlu, Prunariu va primi și o diplomă, un colan din argint și o plachetă cu stema județului.
„Decernarea titlului se va face la o dată care va fi stabilită ulterior și când va fi prezent și Dumitru Prunariu. Poate ne va spune despre viața aeronautică pe care a trăit-o în cosmos”, a spus presedintele CJ Timiș, Titu Bojin.
Vicepreședintele CJ Timiș Călin Dobra (PSD) a declarat corespondentului MEDIAFAX că Dumitru Prunariu a purtat discuții cu conducerea județului pentru a dona casa părintească din satul Bulza, comuna Margina. Aceasta va fi transformată în casă memorială și va intra într-un circuit turistic.
„Anul acesta construim drumul Zorani – Groși – Bulza, aici avem și o idee la propunerea astronautului Dumitru Prunariu, de a prelua casa memorială care este la Bulza și pe care o putem transfera Muzeului Banatului și să realizăm un circuit a ceea ce înseamnă aviația, având în vedere că avem și Muzeul «Traian Vuia» în comuna cu același nume, putem transforma zona aceea din punct de vedere turistic. În urmă cu un an sau doi a murit ultimul părinte al lui Prunariu, iar acum casa este goală. La un simpozion pe care l-am avut la Muzeul «Traian Vuia» ne-a promis că ne dă cu titlu gratuit casa să o preluăm și să o întreținem”, a declarat Călin Dobra.
Dumitru Prunariu s-a născut în 27 septembrie 1952, la Brașov, și a absolvit în 1976 Facultatea de Aeronave a Institutului Politehnic din București.
În perioada 1978-1981 a urmat cursuri de pregătire pentru zboruri cosmice pilotate pe nave sovietice de tip „Soiuz” și laboratoare de tip „Saliut”, la Centrul de pregătire a cosmonauților „Iuri Gagarin” de lângă Moscova.
În 14 mai 1981, Dumitru Prunariu a participat la primul zbor cosmic româno-sovietic, devenind primul cosmonaut român, și a decolat în spațiu la bordul navei „Soiuz 40”. El a stat în spațiu opt zile, alături de cosmonautul rus Leonid Popov, și a revenit pe Pământ în 22 mai 1981.
După Revoluția din 1989, Dumitru Prunariu a deținut funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Agenției Spațiale Române. De asemenea, a fost președintele Comitetului pentru utilizarea pașnică a spațiului extra-atmosferic, în prezent fiind membru corespondent al Academiei Internaționale de Astronautică și membru de onoare al Academiei Române.